Mogelijkheden

De Bewogen Jaren

Impressies

 

 

Binnen

in het museum

De omvangrijke collectie die zowel chronologisch als thematisch tentoongesteld, omvat onder meer:

  • Inval en bezetting; uniformen en persoonlijke uitrustingen van Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse militairen die in de begintijd van de Tweede Wereldoorlog in deze regio actief waren. Distributie, verduistering, surrogaatproducten en graanmolentjes: tastbare herinneringen aan het leven van alledag tijdens de bezettingsjaren.
  • Collaboratie en verzet; merktekens, emblemen en rangonderscheidingen uit de wereld van collaboratie en actief en passief verzet. Voorwerpen die in het verzet werden gebruikt, persoonlijke documenten en foto's. Vervolging en vernietiging; impressies van en persoonlijke herinneringen aan het menselijk leed in de Duitse en Japanse gevangenissen en concentratiekampen. Onderduikers en pilotenhulp; een nagebootste schuilplaats geeft u een beeld van de omstandigheden waaronder ondergedoken joden, piloten en andere onderduikers vaak moesten leven.
  • Persoonlijke attributen, documenten, geschriften en foto's completeren dit beeld.
  • Bevrijding; uniformen, uitrustingen en attributen van "onze" bevrijders, o.a. de Prins Irenebrigade, de 15e Schotse Divisie en de 53e Welsh Divisie.
  • Kamp Lage Mierde; tastbare herinneringen aan het barakkenkamp Lage Mierde dat o.a. dienst deed als: huisvesting voor arbeiders van de Dienst Uitvoering Werken (DUW) en van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) Opvangkamp voor evacués uit Gelderland en opvangkamp voor Molukse ex-K.N.I.L militairen en hun gezinnen.
  • Nederland-Indië Uniformen en gebruiksvoorwerpen van het K.N.I.L (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) en de K.L. (Koninklijke Landmacht) Persoonlijke bezittingen van onze Indiëgangers.
  • Foto's, documenten en pamfletten.
Wat heeft museum de bewogen jaren nog meer te bieden?
* Wilt u voelen hoe de Indiëgangers de tropen beleefde? Of de sfeer proeven van de Japanse bezetting en onderdrukking? Dit kan in de Indische kamer.
* Audio-visuele toelichting d.m.v. een viertal monitoren in het museum en een aparte "videoruimte" waar continu een of meerdere documentaire films te bezichtigen zijn.
* Een uitgebreid documentatiecentrum annex bibliotheek met computer en aansluiting op het internet.
* Educatief programma voor de schooljeugd; opname in toeristische fiets- en wandelroutes.
* Een aparte ruimte waarin ca. 2 a 4 maal per jaar een wisselende, thema tentoonstelling over de bewogen jaren 1939-1950 gehouden zal worden.
* Een kantine waar u rustig van een kopje koffie of van een frisdrankje kunt genieten.

The

Welchroom

De Welch Room herinnerd aan de strijd rondom de bevrijding in onze omgeving. Op 23 september 2007 is de Welch room geopend door Emrys Davies van 4th Welch Regiment. We tonen verschillende materialen die na de strijd om Reusel achterbleven. Ook de namen van Britse- , Duitse- en burgerslachtoffers die bij deze strijd vielen.

 

 

 

 

 

 

Joan

Jansen

Joan Jansen
Adrianus Peter Jansen
Geboren 3-6-1924
Overleden 26-10-2012
Wij tonen in ons museum informatie over Joan, we zullen hem nooit vergeten. We tonen de bezoeker een aantal documenten uit de oorlogsjaren en de onderduikperiode van Joan Jansen. Hieronder een aantal documenten, met toelichting, speciaal tentoongestelt in de themaruimte van het museum.

Bladel

Streekfestival

Tijdens deze boeren-buiten-belevenis maakten bezoekers kennis met (h)eerlijke streekhapjes en drankjes, Kempische ondernemers met een bijzonder verhaal, kunst & cultuur en akoestische optredens van streekartiesten. En natuurlijk was er voor de kinderen ook volop te beleven.
Ook wij presenteren ons regelmatig op regionale markten zoals het streekfestival te Bladel.

 

 

 

 

 

Doden

herdenking 2016

Monument
Mjn opa droeg een gele ster
en mocht plotseling niet meer
met zijn moeder naar het park
Mijn oma woonde in een kamp
en moest buigen voor Japanners
in de felle rode zon
Mijn opa deelde zijn kamer
met een Duitse soldaat
het pistool ligt nog op zolder
Mijn oma werd pas na de oorlog
geboren op een boerderij
precies een jaar na de bevrijding
Op haar twaalfde hoorde ze
hoe haar ouders in de oorlog
Joden en piloten verstopten in de schuur
En in deze twee minuten
vraag ik me af
wat er gebeurd zou zijn
als die Duitser die nacht
bij een ander van die vier was ondergebracht
was ik er dan geweest?

Bron: http://www.metronieuws.nl/nieuws/amsterdam/2016/05/het-gedicht-van-sterre-16-bij-de-dodenherdenking

Museum

in Beweging

Het museum organiseerde ook dit jaar weer in samenwerking met de vereniging Wheels een themadag met veel historische voertuigen, bezienswaardigheden en een militariamarkt.
Militaire voertuigen uit en na de Tweede Wereldoorlog worden opgesteld rondom het museum en het myrthaplein. Met jeeps en zelfs met een rupsvoertuig kan een parcours worden afgelegd door kunstmatig aangelegde duinen en door een ruw berglandschap voor een kleine vergoeding.

Op en rond het myrthaplein en in zaal de Bijenkorf is een militariamarkt, hier wordt veel materiaal uit de oorlogsjaren en de na-oorlogse jaren aangeboden. In het historische koetshuis behorend bij de pastorie van Hooge Mierde is een noodhospitaal opgebouwd met veel originele materialen uit de oorlogsjaren waar volop wordt geopereerd.

Verder zijn er verschillende speciale voertuigen met werktuigen die men in bedrijf kan bewonderen.
Er zijn informatiestands die worden verzorgd door de Documentatiegroep ’40-’45, de vereniging Wheels en het museum “De Bewogen Jaren”. Op het terras bij café de Bijenkorf klinkt live muziek uit de jaren 40.
Het evenement is gratis te bezoeken.

 

 

Museum de bewogen jaren

Museum de bewogen jaren kent een gevarieerde en omvangrijke collectie van gebruiksvoorwerpen uit de W.O. II en Nederlands-Indië.
Het tentoongestelde heeft betrekking op de militaire èn de burger geschiedenis uit die periode.Geprobeerd wordt een “route te schetsen” door de tweede wereldoorlog in Europa èn Azië en de politionele acties in ons voormalig Nederlands-Indië.
Er is een vaste opstelling in het museum die het verloop door de jaren heen schetst. Deze opstelling wordt regelmatig aangepast. Als bezoeker krijgt u een gids met extra informatie, deze kunt u tijdens uw wandeling door het museum, langs de vitrines, gebruiken.

Geschikt voor groepen kinderen

Voor kinderen zijn er fotospeurtochten aanwezig die een bezoek voor hen ook speciaal interessant maken.
Het museum is erg goed bereikbaar. Alles is tentoongesteld op de begane grond en per rolstoel bereikbaar, wat natuurlijk erg belangrijk is.
Dagelijks zijn er minimaal twee personen aanwezig die u extra informatie en begeleiding door het museum kunnen verzorgen. Indien u met een groep komt en dit van tevoren aangeeft zorgen we voor extra begeleiding.