Mogelijkheden

De Bewogen Jaren

Nieuws

LAATSTE NIEUWS - geplaatst op: 2016-07-01
Niewsbrieven

Nieuwsbrief 54

Nieuwsbrief 55

Nieuwsbrief 56

***

REPORTAGE OMRAOEP BRABANT - Japanse capitulatie
Bekijk onderstaande reportage van Omroep Brabant in ons museum op 15 augustus, dit is de herdenkingsdatum van de Japanse capitulatie. Een mooie opname en het was erg gezellig. Uitzending Omroep Brabant.

geplaatst op: 2017-06-01

LOPENDE THEMATENTOONSTELLING - Het verzet in de Kempen 1940-1945
Tijdens de Duitse bezetting riskeerden duizenden mensen hun leven om andere mensen in veiligheid te brengen of om de bezetters een voet dwars te zetten. Ook in onze grensstreek - Baarle-Nassau – Goirle – Hilvarenbeek – Esbeek – Lage- en Hooge Mierde – Reusel waren veel mannen en vrouwen in het verzet actief. Zij hielpen bijvoorbeeld Joden en gecrashte geallieerde piloten de grens over te steken of lieten hen onderduiken in hun woning. Ook voerden zij sabotage- en spionageacties uit en vervalsten en stalen zij persoonsbewijzen en voedselbonnen, soms zelfs met geweld. Alles in het diepste geheim want als je door de Duitse Gestapo werd betrapt, betekende dat in veel gevallen de dood door de kogel.

Museum De Bewogen jaren 1939-1950 uit Hooge Mierde heeft het verzet in de Kempische grensstreek in kaart gebracht en opent op zondag 10 juli om 14.00 uur een thematentoonstelling hierover. U bent hiervoor van harte uitgenodigd in zaal de Bijenkorf aan het Floreffestraat 1 te Hooge Mierde.

geplaatst op: 2016-01-01

Cees Taillie fotograaf in Nederlands-Indië.
Dhr. Cees Taillie heeft voor de Legervoorlichtingsdienst foto's gemaakt in ons Nederlands-Indië. Met zijn eigen camera maakte hij vele mooie opnames van militairen van verschillende rangen en van de Indonesiër. In ons museum zijn drie fotoboeken met toelichting over de jaren 1946 t/m 1949. Dhr. Taillie reisde heel Indië door.
Bekijk de foto's hier

geplaatst op: 2015-01-01

Streekfestival te Bladel
Wij presenteren ons op regionale markten zoals het streekfestival te Bladel.
Bekijk de foto's hier

geplaatst op: 2015-01-01

Museum in Beweging
Om de 2 jaar organiseert museum “De bewogen Jaren 1939-1950” in samenwerking met de vereniging Wheels een themadag met veel historische voertuigen, bezienswaardigheden en een militariamarkt. Bekijk de foto's hier

geplaatst op: 2015-01-01

Thematentoonstelling - KERST IN DE JAREN 1939-1950
Ruim 70 jaar geleden werd in een bezet Nederland toch nog enigszins aandacht gegeven aan de “feestdagen”. Maar wat deed men in de Kempen aan de Kerst, wat gebeurde er in deze dagen en hoe beleefden onze uitgezonden militairen de Kerst in Nederlands-Indië? In een korte documentaire vertellen mensen uit onze omgeving over hun herinneringen aan de feestdagen in een onderdrukte leefomgeving. Ook veel documenten zoals Kerstkaarten vanuit Nederlands-Indië verzonden, foto’s met een verhaal, Katholieke illustratie, tijdschriften en kranten bewijzen dat de kerst in die bewogen jaren niet werd vergeten.

geplaatst op: 2015-01-01

Thematentoonstelling - WO I
-

geplaatst op: 2015-01-01

Herdenkingsbijeenkomst - 60-jarig verblijf van de Molukkers in Nederland
Samen met de stichting Pelita uit Den Haag organiseerden we op 6 augustus een herdenkingsbijeenkomst cq. reünie i.v.m. het 60-jarig verblijf van de Molukkers in Nederland. Een geweldige dag samen met de eerste, tweede, derde en vierde generatie van de 18 families die hier van 1954 tot 1962 woonden. In het museum is een expositie ingericht over de Moliukse families die woonachtig waren op het “kamp Lage Mierde”. Deze tentoonstelling is nog te bezichtigen tot voorjaar 2012.

geplaatst op: 2015-01-01

Het museum heeft uw steun nodig
Per 1 januari 2012 is de nieuwe "geefwet" van kracht. Een gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die is aangemerkt als culturele instelling, zoals Museum De Bewogen Jaren, gaat tijdelijk een extra belastingvoordeel opleveren in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. De overheid wil met de nieuwe "geefwet" giften van particulieren en bedrijven stimuleren.

Museum de bewogen jaren

Museum de bewogen jaren kent een gevarieerde en omvangrijke collectie van gebruiksvoorwerpen uit de W.O. II en Nederlands-Indië.
Het tentoongestelde heeft betrekking op de militaire èn de burger geschiedenis uit die periode.Geprobeerd wordt een “route te schetsen” door de tweede wereldoorlog in Europa èn Azië en de politionele acties in ons voormalig Nederlands-Indië.
Er is een vaste opstelling in het museum die het verloop door de jaren heen schetst. Deze opstelling wordt regelmatig aangepast. Als bezoeker krijgt u een gids met extra informatie, deze kunt u tijdens uw wandeling door het museum, langs de vitrines, gebruiken.

Geschikt voor groepen kinderen

Voor kinderen zijn er fotospeurtochten aanwezig die een bezoek voor hen ook speciaal interessant maken.
Het museum is erg goed bereikbaar. Alles is tentoongesteld op de begane grond en per rolstoel bereikbaar, wat natuurlijk erg belangrijk is.
Dagelijks zijn er minimaal twee personen aanwezig die u extra informatie en begeleiding door het museum kunnen verzorgen. Indien u met een groep komt en dit van tevoren aangeeft zorgen we voor extra begeleiding.