Mogelijkheden

De Bewogen Jaren

Nieuws

LAATSTE NIEUWS - geplaatst op: 2023-05-05
Gelukkig gaat Museum in beweging weer gewoon door op Zaterdag 17 en zondag 18 Juni 2023. Hieronder vind u meer informatie, ook wat betreft inschrijvingen.

Flyer Museum in Beweging


Het museum is normaal te bezoeken.
Voor scholen hebben we mogelijkheden voor groepsbezoek. Via MuseumSchatjes en MuseumSchatten kunt u bezoeken reserveren.
Het is ook mogelijk op locatie een presentatie over ons museum te verzorgen, informatie hierover kunt u opvragen via het museum of via 0622468282

Laatste Niewsbrief

Nieuwsbrief 80

Alle gearchiveerde nieuwsbrieven vindt u onderaan deze pagina

VOORGAANDE LEZINGEN
Ongemakkelijk Gezelschap
Joost Oppenheim, ofwel Jan Blijdorp terug in Hooge Mierde. zondagmiddag 6 oktober om 14:00 uur in zaal de Bijenkorf

Erfgoed Brabant heeft met het project Brabant Remembers 75 levens veranderende verhalen centraal gesteld.
Een van deze 75 is het verhaal van Joost en Freddie Oppenheim die als Jan en Kees Blijdorp in Reusel bij de familie Heuvelmans waren ondergedoken. De familie Oppenheim ontvluchtte in 1933 nazi-Duitsland naar Venlo waar Joost en Freddie werden geboren. In 1939 verhuisde de familie vanwege de spanningen in deze grensplaats naar Eindhoven.
In december 1942 lag vader Oppenheim in het ziekenhuis te Eindhoven, naast hem lag de heer Heuvelmans. Vader Oppenheim vertrouwde vader Heuvelmans toe dat hij voor hem en zijn vrouw een onderduikadres had gevonden, maar zijn twee kinderen konden daar niet bij. Vader Heuvelmans bood meteen aan dat de kinderen makkelijk bij zijn gezin konden. Ze kregen de schuilnamen Jan en Kees Blijdorp. Geen makkelijke tijd om met een valse identiteit te moeten leven, zeker niet als ze moeten vluchten voor het oorlogsgeweld in Reusel.

Joost Oppenheim komt op zondagmiddag 6 oktober naar zaal de Bijenkorf waar het verhaal met een toelichting wordt gepresenteerd.
Een zeer speciaal moment waarbij u ook welkom bent. Om 14:00 uur presenteren we u het verhaal en een interview dat we maakten met Joost Oppenheim. Joost zal zelf ook nog een toelichting geven aan de hand van foto’s en van memorabilia die Joost heeft bewaard.
Daarna krijgt u de kans om vragen te stellen aan Joost Oppenheim, alias Jan Blijdorp.

U bent van harte welkom op zondagmiddag 6 oktober om 14:00 uur in zaal de Bijenkorf, de koffie staat klaar.
-

Lezing: Een jongetje in Japanse concentratiekampen door Tomas Verwer
Tomas Verwer werd in het voormalig Nederlands-Indië, net zoals alle Nederlanders en veel Indische Nederlanders, met zijn moeder geïnterneerd in een vrouwen- en kinderkamp. Communicatie was erg moeilijk, met voorgedrukte “briefkaarten” werd met familie gecommuniceerd. De censuur was echter zwaar en veel kaarten kwamen nooit aan. In museum De bewogen jaren 1939-1950 te Hooge Mierde wordt een aantal van dergelijke documenten tentoongesteld. Vader Joop Verwer was opgesloten in een krijgsgevangenenkamp waar hij door vitaminegebrek blind werd. Hij droeg een speciaal embleem dat voor hem van levensbelang was. Hij zag het namelijk niet als een Japanner hem passeerde. En je moest altijd diep buigen en respect tonen want deed je dat niet dan werd je gestraft, soms met zware lijfstraffen. Het embleem van Joop Verwer is te zien in het museum. Over zijn ervaringen heeft Tomas onder andere presentaties gehouden in Japan voor de stichting JES (Japanse Ereschulden). Volgens Thomas worden Japanse studenten slecht onderwezen over de Tweede Wereldoorlog. Zij leren alleen dat de aanvallen op Pearl Harbor afgestraft werden met de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Zondagmiddag 16 december bent u welkom. De lezing begint om 14.00 uur met een inleidende film die in 7 minuten het tijdbeeld schetst van de periode 1942-1945 in Nederlands-Indië. Daarna volgt de lezing: “Een jongetje in Japanse concentratiekampen.” Om 15.10 uur een pauze waarna Tomas informatie geeft over de Shinto-religie met daaropvolgend een beeld in grote lijnen van de geschiedenis van Japan De lezing zal duren tot ca.16.45 uur.

U bent van harte welkom in zaal de Bijenkorf, Myrthaplein 8, te Hooge Mierde. Wij ontvangen u met een kop koffie. De collectie staat tentoongesteld in museum De bewogen jaren 1939-1950, Floreffestraat 1, te Hooge Mierde dat die dag vanaf 12:30 uur geopend zal zijn.
Info: John Meulenbroeks, 06-22468282.

-

Lezing over de "voortijdige gliderlandingen in de Kempen, September 1944" door Ad Hermens
In september 1944 werden we ,vooral in Noord Brabant plotseling geconfronteerd met de grote geallieerde luchtlandingen. Deze hadden als doel om het einde van WO-2 te bespoedigen. Er waren diverse landingsterreinen in de aanvliegroute gepland met de bedoeling van uit Arnhem snel de rivieren over te steken en daarnaar richting Berlijn door te stoten. Zoals we nu weten is dit niet gelukt, maar had wel als gevolg dat een groot deel van Brabant vanuit de lucht eerder bevrijd werd. Ook omdat het Tweede Britse Leger vanuit Lommel een snelle doorstoot moest maken richting Arnhem Ad zag als 12 jarige de enorme lucht armada boven zich en herinnert zich dat de lucht zwart was van de vliegtuigen. Uren heeft hij gekeken en probeerde de aantallen te tellen, maar daar was geen beginnen aan. Hij zwaaide naar de bemanningen die te zien waren omdat ze hun doel naderden. Het middageten werd vergeten en toen het gezin Hermens uren later naar binnen ging voor het middagmaal was de keuken vol rook en de aardappels waren als zwarte ballen in de pan. Alles maakte grote indruk op hem en van nachtrust kwam niets terecht .

In de 80 er jaren begon Ad alles op te schrijven en gaf hij diverse WO-2 boeken uit. Twee van deze boeken handelen over de voortijdige glider landingen in de Meijerij en de Kempen. Later verzorgde hij ook pp lezingen. Een lezing heeft de titel MIJN MARKET GARDEN TE ROSMALEN. Speciaal maakte hij nu voor deze gelegenheid nog een lezing over de voortijdige landingen in de Kempen onder de naam VOORTIJDIGE GLIDER LANDINGEN IN DE KEMPEN SEPT. 1944. Deze heeft als bron zijn in 2016 verschenen boek met dezelfde naam. De beide glider boeken zijn bij de lezing ter inzage en ook nog verkrijgbaar of in te schrijven . Ad verteld naast de onderschriften ook nog wat over de belevenissen van de glider bemanningen, die in vijandelijk gebied neerkwamen en de heldhaftige daden van de inwoners van de Kempen in die roerige periode.

De lezing is op 25 nov, in zaal de Bijenkorf, myrthaplein 8, 5095 DZ Hooge Mierde, nabij vindt u het museum: “De bewogen jaren 1939-1950”. Daar zijn ook nog de bewaarde attributen van de gliders te bezichtigen . Het begint om 14.00 uur en eindigt omstreeks 16.30 uur. Halverwege is een koffie pauze. iedereen is van harte welkom .

-

Een Joods meisje ondergedoken in het klooster te Reusel
Reusel, september 1944, zware man tegen man gevechten in de straten en huizen dat vele slachtoffers eistte.
In de kelder van het zusterklooster zitten ruim honderd mensen die in deze veilig geachte ruimte hun toevlucht gezocht hebben. Het zusterklooster brand hevig nadat het door Britse artillerie vanuit de Peel beschoten is. Die woensdagnacht moeten deze mensen vluchten onder een regen van kogels en granaatscherven richting de veilige abdij van Postel. Een van de vluchtelingen was Nanny Gokkes, een Joods meisje dat sinds december 1942 onder de valse naam Nanny Donders ondergedoken zit een daar de MULO volgt.

Haar vlucht uit Haarlem, de reis naar Reusel, het opnemen in het zusterklooster, de oorlogsjaren in het zusterklooster en dan de vlucht naar Postel. De wetenswaardigheden van Nanny Donders, ofwel Nanny de Vries- Gokkes, worden aan de hand van opnamen getoond en u krijgt de mogelijkheid om haar vragen te stellen over de verschillende ervaringen, Nanny is zelf aanwezig. Nanny de Vries- Gokkes is geboren op 2 augustus 1929, op 4 oktober 1942 moest ze in Haarlem onderduiken. Onder valse naam kwam ze in Reusel terecht waar ze in het zusterklooster de MULO volgde. Omdat het zusterklooster in brand werd geschoten volgde een vreselijke vlucht richting het zuiden, zuster Leonie hielp Nanny vluchten naar de abdij van Postel, waarna de reis van Nanny voortging naar Eersel en later naar Veghel. Nanny Donders is later getrouwd en woont in Zwijndrecht.

Op zondagmiddag 28 oktober om 14:00 uur vind de presentatie plaats in zaal de Bijenkorf, myrthaplein 8, 5095 DZ te Hooge Mierde.
De lezing belooft veel interessante aspecten uit deze roerige periode.

U bent van harte welkom op deze lezing.
Voor meer informatie kan u contact opnemen met John Meulenbroeks, 06-22468282 of via de mail johnmeulenbroeks@hotmail.com

geplaatst op: 2019-09-01

75 Jaar bevrijding
In Reusel organiseren we samen met de Heemkunde werkgroep Reusel een herdenkingsweekend van 3 t/m 6 oktober 2019.
Donderdag 3 oktober ontvangen we nabestaanden van de gesneuvelde Britse militairen die op het kerkhof te Reusel begraven zijn.
Vrijdagavond is er in de kerk een voorstelling van The Armed Men.
Overdag wordt aan de nabestaanden, ook van de burgerslachtoffers, een presentatie gegeven over de slag om Reusel.
Zaterdag is de officiële herdenking vanaf 09:30 uur in de ochtend.
In de namiddag wordt het wandelpad aan de oostzijde van Reusel onthult en daarna de expositie in het gemeentehuis.
In de avond is er Trucks by night, Zondagmiddag is een presentatie over vluchtelingenhulp in zaal de Bijenkorf met Joost Oppenheim die als Jan Blijdorp ondergedoken zat bij de familie Heuvelmans te Reusel. Dit is één van de 75 verhalen van Crossroads. De revue “En we duiken nie mer onder” wordt 6x opgevoerd en wel op 27, 28 en 29 september, 2, 6 en 9 oktober. Dit vind plaats in de manege te Reusel.

geplaatst op: 2019-04-30

Het zuiden van Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd!
Dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd, beginnend met de themadag Museum in Beweging. U bent op zondag 19 mei van harte welkom in het centrum van Hooge Mierde. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het V-fonds.

Hooge Mierde, zondag 19 mei van 11:00 tot 17:00 uur.
Museum “De bewogen Jaren 1939-1950” organiseert samen met enkele leden van de vereniging Wheels een themadag met re-enactment, historische voertuigen, zend- ontvangers, andere bezienswaardigheden en een Fly By van een Piper Cup die de “Vliegende Hollander” zal droppen. Re-enactmentvereniging Infanterie X KNIL is in historische uniformen, wapens en uitrustingen aanwezig in de dorpskern.
Zij laten u zien wat het betekende om als militair opgeleid te worden in het vechten met geweer en klewang, om daarna ingezet te worden in een tropisch land waar vele bendes en militaire organisaties probeerden te overheersen. De mannen van voormalig Nederlands-Indië waren in 1942 als militair krijgsgevangen genomen door het Japanse leger en veelal ingezet aan spoorwegen en in kolenmijnen. Na de Japanse capitulatie kwamen ze opnieuw onder de wapenen als KNIL militairen. Militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog worden opgesteld rondom het museum en het Myrthaplein.
Met jeeps kan een parcours worden afgelegd In het historische koetshuis van de voormalige pastorie van Hooge Mierde is een noodhospitaal ingericht met veel originele materialen uit de oorlogsjaren waarmee volop werd geopereerd. De vereniging K.A.R. verzorgt een zend- ontvangpost met oa. een zend-ontvanger uit een Lancaster in bedrijf en een aantal exemplaren uit de oorlogsjaren. Dit geheel in bedrijf met een uitgebreide toelichting. Er is een informatiestand van het museum “De Bewogen Jaren” en er is een kofferbakverkoop van oude militaire uniformen, uitrustingen etc.
Het evenement is gratis te bezoeken, het museum is deze dag geopend voor de gereduceerde toegangsprijs van 2 euro p.p.

Voor meer info kunt u terecht bij het museum.
Tot ziens op zondag 19 mei:
Museum: “De bewogen jaren 1939-1950”,
Floreffetraat 1,
5095 AV Hooge Mierde.

geplaatst op: 2018-01-01

REPORTAGE OMROEP BRABANT - Japanse capitulatie
Bekijk onderstaande reportage van Omroep Brabant in ons museum op 15 augustus, dit is de herdenkingsdatum van de Japanse capitulatie. Een mooie opname en het was erg gezellig. Uitzending Omroep Brabant.

geplaatst op: 2017-06-01

LOPENDE THEMATENTOONSTELLING - Het verzet in de Kempen 1940-1945
Tijdens de Duitse bezetting riskeerden duizenden mensen hun leven om andere mensen in veiligheid te brengen of om de bezetters een voet dwars te zetten. Ook in onze grensstreek - Baarle-Nassau – Goirle – Hilvarenbeek – Esbeek – Lage- en Hooge Mierde – Reusel waren veel mannen en vrouwen in het verzet actief. Zij hielpen bijvoorbeeld Joden en gecrashte geallieerde piloten de grens over te steken of lieten hen onderduiken in hun woning. Ook voerden zij sabotage- en spionageacties uit en vervalsten en stalen zij persoonsbewijzen en voedselbonnen, soms zelfs met geweld. Alles in het diepste geheim want als je door de Duitse Gestapo werd betrapt, betekende dat in veel gevallen de dood door de kogel.

Museum De Bewogen jaren 1939-1950 uit Hooge Mierde heeft het verzet in de Kempische grensstreek in kaart gebracht en opent op zondag 10 juli om 14.00 uur een thematentoonstelling hierover. U bent hiervoor van harte uitgenodigd in zaal de Bijenkorf aan het Floreffestraat 1 te Hooge Mierde.

geplaatst op: 2016-01-01

Cees Taillie fotograaf in Nederlands-Indië.
Dhr. Cees Taillie heeft voor de Legervoorlichtingsdienst foto's gemaakt in ons Nederlands-Indië. Met zijn eigen camera maakte hij vele mooie opnames van militairen van verschillende rangen en van de Indonesiër. In ons museum zijn drie fotoboeken met toelichting over de jaren 1946 t/m 1949. Dhr. Taillie reisde heel Indië door.
Bekijk de foto's hier

geplaatst op: 2015-01-01

Streekfestival te Bladel
Wij presenteren ons op regionale markten zoals het streekfestival te Bladel.
Bekijk de foto's hier

geplaatst op: 2015-01-01

Museum in Beweging
Om de 2 jaar organiseert museum “De bewogen Jaren 1939-1950” in samenwerking met de vereniging Wheels een themadag met veel historische voertuigen, bezienswaardigheden en een militariamarkt. Bekijk de foto's hier

geplaatst op: 2015-01-01

Thematentoonstelling - KERST IN DE JAREN 1939-1950
Ruim 70 jaar geleden werd in een bezet Nederland toch nog enigszins aandacht gegeven aan de “feestdagen”. Maar wat deed men in de Kempen aan de Kerst, wat gebeurde er in deze dagen en hoe beleefden onze uitgezonden militairen de Kerst in Nederlands-Indië? In een korte documentaire vertellen mensen uit onze omgeving over hun herinneringen aan de feestdagen in een onderdrukte leefomgeving. Ook veel documenten zoals Kerstkaarten vanuit Nederlands-Indië verzonden, foto’s met een verhaal, Katholieke illustratie, tijdschriften en kranten bewijzen dat de kerst in die bewogen jaren niet werd vergeten.

geplaatst op: 2015-01-01

Thematentoonstelling - WO I
-

geplaatst op: 2015-01-01

Herdenkingsbijeenkomst - 60-jarig verblijf van de Molukkers in Nederland
Samen met de stichting Pelita uit Den Haag organiseerden we op 6 augustus een herdenkingsbijeenkomst cq. reünie i.v.m. het 60-jarig verblijf van de Molukkers in Nederland. Een geweldige dag samen met de eerste, tweede, derde en vierde generatie van de 18 families die hier van 1954 tot 1962 woonden. In het museum is een expositie ingericht over de Moliukse families die woonachtig waren op het “kamp Lage Mierde”. Deze tentoonstelling is nog te bezichtigen tot voorjaar 2012.

geplaatst op: 2015-01-01

Het museum heeft uw steun nodig
Per 1 januari 2012 is de nieuwe "geefwet" van kracht. Een gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die is aangemerkt als culturele instelling, zoals Museum De Bewogen Jaren, gaat tijdelijk een extra belastingvoordeel opleveren in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. De overheid wil met de nieuwe "geefwet" giften van particulieren en bedrijven stimuleren.

Nieuwsbrief 79

Nieuwsbrief 78

Nieuwsbrief 77

Nieuwsbrief 76

Nieuwsbrief 75

Nieuwsbrief 74

Nieuwsbrief 73

Nieuwsbrief 72

Nieuwsbrief 71

Nieuwsbrief 70

Nieuwsbrief 69

Nieuwsbrief 68

Nieuwsbrief 67

Nieuwsbrief 66

Nieuwsbrief 65

Nieuwsbrief 64

Nieuwsbrief 63

Nieuwsbrief 62

Nieuwsbrief 61

Nieuwsbrief 60

Nieuwsbrief 59

Nieuwsbrief 56

Nieuwsbrief 55

Nieuwsbrief 54

Museum de bewogen jaren

Museum de bewogen jaren kent een gevarieerde en omvangrijke collectie van gebruiksvoorwerpen uit de W.O. II en Nederlands-Indië.
Het tentoongestelde heeft betrekking op de militaire èn de burger geschiedenis uit die periode.Geprobeerd wordt een “route te schetsen” door de tweede wereldoorlog in Europa èn Azië en de politionele acties in ons voormalig Nederlands-Indië.
Er is een vaste opstelling in het museum die het verloop door de jaren heen schetst. Deze opstelling wordt regelmatig aangepast. Als bezoeker krijgt u een gids met extra informatie, deze kunt u tijdens uw wandeling door het museum, langs de vitrines, gebruiken.

Geschikt voor groepen kinderen

Voor kinderen zijn er fotospeurtochten aanwezig die een bezoek voor hen ook speciaal interessant maken.
Het museum is erg goed bereikbaar. Alles is tentoongesteld op de begane grond en per rolstoel bereikbaar, wat natuurlijk erg belangrijk is.
Dagelijks zijn er minimaal twee personen aanwezig die u extra informatie en begeleiding door het museum kunnen verzorgen. Indien u met een groep komt en dit van tevoren aangeeft zorgen we voor extra begeleiding.